Eerst alleen voor broeders en prinsen, nu voor alle Groningers en bezoekers van de stad

De Prinsenhof was in de Middeleeuwen in bezit van de Broeders des Gemeenen Levens, een religieuze groepering. Wat nu het grand café is, was toen de fraterkerk en dit gebouw is het oudste gedeelte van de Prinsenhof. Het dateert uit begin 15e eeuw. De andere delen werden later bijgebouwd in opdracht van de eerste bisschop van Groningen en Drenthe. Eind 16e eeuw werd het pand een officieel verblijf van de prinsen van Nassau (de stadhouders) en verwierf het zijn huidige naam. Overigens maakten de prinsen weinig gebruik van het verblijf.
In deze periode werd de Prinsentuin aangelegd. De heggetjes vormen de letters W en A, de eerste letters van stadhouder Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes.
In de 19e eeuw werd de Prinsenhof gebruikt als ziekenhuis voor Franse militairen en nog weer later werd het een marechausseekazerne. Vanaf 1945 bood de Prinsenhof onderdak aan RTV Noord en de regionale omroep was er gevestigd tot 2005. Prinsenhof Groningen is onder leiding van architect Jurjen van der Meer (van bureau De Zwarte Hond) getransformeerd tot hotel, grand café en restaurant waar iedereen welkom is en zich thuis voelt.
 

history1
history2
history3

 

Team van Prinsenhof Groningen

Prinsenhof Groningen wordt geleid door Wessel Zijp (algemeen directeur), Johannes Jacobs (hoteldirecteur) en chefkok Gabriël van der Wal. 

Ze worden ondersteund door een breed management team.